Nytt samarbete klart med Pernilla Wåhlin Norén

Vi är enormt glada att kunna knyta stadsarkitekt Pernilla Wåhlin Norén till oss på Grythyttan Stålmöbler. Pernilla driver instagramkontot @pernillawnoren där hon lägger upp bilder från sin inspirerande hemmiljö, där huset och inredningen genomgående är byggda i furu och ritade av Pernilla själv (tips: gå in och följ henne redan nu!). Under våren kommer det att börja dyka upp bilder på Pernillas instagramkonto med furumöbler från Grythyttan Stålmöbler.

Hej Pernilla, vad kul och inspirerande att vi ska jobba ihop ett längre tag framöver! För oss på Grythyttan Stålmöbler är hållbarhet en av de viktigaste ledstjärnorna och vi har förstått att det även gäller dig.

 

Vad innebär begreppet hållbarhet för dig?

Jag tycker att det långsiktiga perspektivet ihop med ett helhetsperspektiv är grundläggande. Som arkitekt känner jag ett enormt ansvar för miljöfrågorna eftersom vår bransch står för stora delar av miljöpåverkan. Det finns inga alternativ när det kommer till jordens resurser. Att arbeta med hållbara material genererar dessutom en mycket bättre, ja vackrare, arkitektur. Det handlar om att lyssna till, och förstå, material. I det ingår hela materialets livscykel och kontext. Från hur råvaran produceras till hur den underhålls och så vidare. Trä till exempel, som är ett förnyelsebart material, håller länge om man underhåller det på rätt sätt. Medvetenheten om, och accepterandet av, att ett material behöver underhåll är viktig. Det är också viktigt att se skönheten i att ett material får leva och att det kan få bete sig på materialets villkor.

 

Du är stadsarkitekt i Borlänge till vardags, berätta om det!

Att jobba kommunalt är att få jobba med arkitektur som helhet. Från ax till limpa. Från ett behov till en faktisk byggnad och konsekvenserna av den. Det står i vår nationella arkitekturpolitik att det offentliga ska agera förebildligt och det är precis vad vi strävar efter. Det globala målet nummer 11, hållbara städer och samhällen, är en utgångspunkt. Helhetsperspektivets nödvändighet blir tydlig i samhällsbyggnaden. Men här finns också möjligheterna att tänka långsiktigt.

 

Du har ett fantastiskt fint hus, helt byggt i furu. Hur fick du den idén? Och vad betyder furu som byggnadsmaterial för dig?

Huset är byggt intill tallskog och tallens pelarsal har varit i en referens i formgivningen. Dels i fönstersättningen, som också speglas i rörelsen. Att promenera längs fasaden är som att röra sig i en skog med stammen som det nordiska svaret på stenpelaren. Det är den immateriella kopplingen till tallen. Rent materiellt använder jag ett invändigt ytskikt av furuplywood och så är en del av fasaden täckt med kluvna näbbspån i furu. Jag tycker att tallen har ett dekorativt utseende. Det är livligt med sin ljusa ytved och mörkare kärna. En del av fasaden är av gran, den kommer förmodligen att bli gråare, medan furan brukar gå mot det brunare hållet.

 

Idag sker mycket tillverkning utomlands där det är billigare att producera. Vad har du för tankar om det lokala hantverkets betydelse?

Jag tänker på helhetsperspektivet återigen. Det är vårt ansvar att använda lokala råvaror så långt det går. Särskilt när de fungerar så bra. Tallen som träd har uråldriga anor i Norden. Därför har vi naturligt använt oss av den i våra hus och möbler. Vår fäbod till exempel, är byggd i början av 1800-talet av obehandlade tallstockar. Den står fortfarande stadigt. Där har vi en möjlighet att slippa transportera runt saker över jordklotet. Det ansvaret måste vi ta.


Bänk 8

Bänk 8

En av Grythyttan Stålmöblers tidiga produkter är Bänk 8, designad av Artur Lindqvist och introducerad i början på 50-talet. Nu är bänken är tillbaka i produktion med nya träval och ett varmförzinkat stativ för extra lång hållbarhet.

Bänk 8 ger ett stilfullt och inbjudande intryck och passar bra ihop med bord och stolar i Klassikerserien. Det är en lätt och flexibel bänk som är idealisk när du vill använda utrymmet effektivt och ha många sittplatser. 

Bänk 8 finns i tre olika utföranden:

Nr 10358: Oljad ek med varmförzinkat stativ.

Nr 10353: Obehandlad teak med varmförzinkat stativ.

Nr 10354: Vitlackad ek med varmförzinkat stativ.

 

Höjd: 42 cm

Storlek: 110x40 cm

Vikt cirka: 10 kg

 

Har du frågor eller behöver fler bilder, hör av dig till:

info@grythyttan.net


Bryggeriserien får varmförzinkade stativ

För att lyfta hållbarheten ytterligare är alla stativ i Bryggeriserien varmförzinkade från och med 2020. Med varmförzinkning får man en vacker och mycket motståndskraftig yta mot väder och vind. Något löpande underhåll på stativen är inte nödvändigt men vanlig rengöring kan naturligtvis vara trevligt.

 

Har du frågor eller behöver fler bilder, hör av dig till:

info@grythyttan.net


Nordisk kombination

Furumöblerna från Grythyttan Stålmöbler utmärker sig med sin höga kvalitet. Våra trädelar kommer från ett hållbart skogsbruk och de är utsågade med stående årsringar. Det innebär betydligt mindre sprickbenägen furu som är mer formstabil och har en hårdare yta. Trädetaljerna är sedan behandlade med vattenburen träolja.

Från och med 2020 har våra furumöbler varmförzinkade stativ. Med varmförzinkning får man en vacker och motståndskraftig yta mot väder och vind. En stilren kombination tycker vi och dessutom ytterligare ett steg i vår strävan mot maximal hållbarhet.

Vill du veta mer? Hör av dig till oss:

info@grythyttan.net


Pall V1 återuppstår

En av Grythyttan Stålmöblers framgångar från förr är Pall V1, designad av Artur Lindqvist. Den gjordes ursprungligen för verkstäder där hårt slitage och tunga påfrestningar var verklighet. De tre benen i kraftigt stål gjorde pallen både lättplacerad, stadig och så gott som outslitlig.

Efter förra årets uppmärksammade originalutgåva i begränsad upplaga återupptar vi nu produktionen av Pall V1 i två olika utföranden; 45 cm som är normal sitthöjd och 63 cm som är barhöjd. Med sits i odlad teak och ben i varmförzinkat stål är pallen hållbar i dubbel bemärkelse och passar lika bra inne som ute.

 

Pall V1 45

Obehandlad teak med varmförzinkat stativ

Sitthöjd 45 cm

Sits ø 31 cm

Vikt 3,6 kg

Cirkapris i butik 1 690:-

Se produktsida »

 

Pall V1 63

Obehandlad teak med varmförzinkat stativ

Sitthöjd 63 cm

Sits ø 31 cm

Vikt 4,5 kg

Cirkapris i butik 1 790:-

Se produktsida »

 

Har du frågor eller behöver fler bilder, hör av dig till:

info@grythyttan.net

 

Grythyttan Stålmöbler

Grythyttan Stålmöbler, ett familjeföretag i fjärde generationen har tillverkat möbler sedan 1930 och tillverkningen sker fortfarande i fabriken i Grythyttan. Möblerna från Grythyttan Stålmöbler har blivit folkkära; många har vuxit upp med möblerna, och nya generationer upptäcker och uppskattar den tidlösa designen och kompromisslös kvalitet. Hantverksskicklighet, noggranna materialval och hållbarhet är synonymt med Grythyttan Stålmöbler. Liksom en aldrig sinande nyfikenhet inför nya projekt och samarbeten. 


Pall V-1 i begränsad nyutgåva

1943 designade Artur Lindqvist Pall V-1, en robust verkstadspall med tre ben i massivt stål som gick samman mot mitten och gjorde pallen maximalt hållbar. Den fanns i fyra olika höjder och producerades mellan 1943 och 1967.

75 år senare hyllar vi pallen med en unik nyutgåva i 100 numrerade exemplar. Jubileumspallen har sits av teak och stålstativ lackerad i en av företagets allra första stativkulörer RAL 3011, även kallad rubinröd.

Pallen med sin industriella känsla är gjord för utomhusmiljö och perfekt som solitär eller som en extraplats vid bordet på uteplatsen, men passar givetvis lika bra inomhus.

– Eftersom hållbarhet är en av våra viktigaste ledstjärnor känns det naturligt att lyfta fram en produkt gjord för verkstad och designad av farfar. Stilren, lättplacerad och så gott som outslitlig, säger Karl Lindqvist, VD och fjärde generationens ägare hos Grythyttan Stålmöbler.

 

Fakta:

Vikt 3,6 kg

Sitthöjd 45 cm

Originalet fanns mellan 1943-1967

Sits i massiv odlad teak, tjocklek 3 cm, diameter 31 cm

Stativ i fyrkantstål 12x12mm

Stativkulör RAL 3011 (rubinröd)

 

Cirkapris i butik 2450:-

 

Finns hos utvalda återförsäljare

Ekerö Möbler

https://ekeromobler.se/

Emmaboda Möbler

http://www.emmabodamobler.se/

Inda Interiör

https://www.indainterior.se/

Kila Möbler

https://www.kilamobler.se/

Länna Möbler

http://www.lannamobler.se/

Miljögården

https://miljogarden.se/

PTV Sweden

http://www.ptv.se/

Severins Möbler

http://www.severins.se/

Sommarboden

https://www.sommarboden.se/

Svenssons

https://www.svenssons.se/

Wika Möbler

http://www.wikamobler.se/

Pallarna kommer att levereras ut till butikerna under vecka 21.

 

Pressbilder m.m. finns i vår mediabank

 


Behind the scenes

I år håller sig vintern kvar lite extra länge och vi längtar efter sol och värme.

Men nu finns vår katalog ute i butikerna. Den går också att ladda ner eller beställa här.
Vi hoppas att den ska inspirera och få er att drömma er bort till sommaren.
För andra året i rad har vi samarbetat med kreativa och härliga stylisten Daniella Witte.
Läs gärna hennes blogginlägg med minnen från i somras.

De fina bilderna är tagna av fotograf Max Brouwers.


Nytt uttryck på vår ek

Till denna säsong har vi ändrat ytbehandlingen på vår ek.

Vi använder en vattenbaserad olja som vi applicerar i två steg för extra bra hållbarhet. Förändringen gör också att vi får fram ekens naturliga ton. Det nya utseendet togs emot mycket positivt på möbelmässan, Stockholm Furniture and Light Fair, i februari.
Eken mörknar naturligt med tiden och du underhåller den på bästa sätt med vår vattenbaserade olja. Läs mer om skötsel här.

Besök gärna någon av våra återförsäljares fina utställningar och titta närmare på den nya eken och de andra alternativen; teak, furu och vitlackerad ek.
Våra återförsäljare hittar ni här.


Nu är vi tillbaka i Grythyttan och vill tacka alla besökare under möbelmässan.


På tisdag öppnas dörrarna till årets Stockholm Furniture and Light Fair

Vi kommar att finnas i monter A05:02. Välkomna!