Ja, det finns träsatser i obehandlad furu eller obehandlad ek furu till fåtölj A2, Stol 1, Bord 9B Ø100 cm och Bord B25 120×70 cm. Till fåtölj A2 finns två olika längder på sittbrädan (50 cm. före 1960 eller 45 cm. efter 1960) vilket alltså är beroende av fåtöljens ålder. Bordsskivorna har inga parasollhål. Beställ hos din närmaste möbelbutik.

Ryggbrädorna ska vara stående medan sitsbrädorna sitter på tvären och har alla samma längd. Stativet, som följer bygeln mot marken hela vägen runt, ska vara i massivt fjäderstål (ej rör). Det finns Grythyttan-emblem på de flesta möbler men de kan också ha lossnat. Är du osäker, ta gärna en bild och skicka till oss för bedömning.60-70-talet var stativen vita med blå eller rödlackade fururibbor.

Det finns några detaljer i hantverket som visar på åldern. De äldsta från 30-talet är nitade i rygg och armstödsjärn. Efter 1945 började man att svetsa stativen och i mitten av 50–talet kom de första stapelbara fåtöljerna. Fram till 1960 använde man sig av en ”plattoval” profil i stativet för att sedan gå över till den runda profil som vi använder idag. I och med bytet av materialprofil i stativet 1960 krympte man måtten på A2 fåtöljen något, bl.a. minskades sittbredden från att tidigare varit 50 cm. till dagens 45 cm. Minskningen gjordes först och främst för att reducera vikten på fåtöljen, då den av många ansågs som tung och otymplig.

Den första A2-fåtöljen som presenterades 1930 hade mörkrött stativ. Den röda färgen följde med under större delen av 30–talet. På 40–talet började stativen målas i orange (färg nr. RAL 2010) med trädetaljer i gullaserad och fernissad furu. Den ”klassiska” orangefärgen användes även under större delen av 50-talet, men det förekom också ljusgröna, röda och blå stativ under perioden (färgnummer saknas tyvärr). På 60-70-talet var stativen vita med blå eller rödlackade fururibbor. Under 70-80-talet förekom även varianter med tryckimpregnerad eller brunlaserad furu. På 90-talet kom den mörkgröna stativfärgen som används idag (färg nr. RAL 6012) samt Klassikerserien i ek.

Ladda ner faktablad (PDF)

Vi producerar bara ett fast antal möbler varje år eftersom det inte går att automatisera tillverkningen. Är möbeln i det utförande du vill ha slutsåld i din möbelbutik, så kan du göra en förfrågan till våra återförsäljare i angränsande län. Adresser till dem hittar du på sidan Hitta butik. Du kan också göra en fabriksbeställning hos din möbelbutik som då hör av sig till dig med ett ungefärligt leveransdatum.

I antikaffärer och på privata annonsmarknader kostar en välskött A2 cirka 800-1200 kronor. På en loppmarknad kan du om du har tur hitta en för några hundra.