Stativ:

Gamla stativ slipas eller blästras. Lackeras i önskad färg.

Tyvärr kan vi inte rekommendera varmförzinkning på gamla stativ, då vi inte kan garantera kiselhalten i stålet. Ligger kiselhalten fel riskerar varmförzinkningsprocessen försvaga stålet markant.

Trädelar:

Skrapa eller slipa bort gammal färg på trädelarna och behandla med ny olja eller färg, fråga gärna om råd i färgbutiken.

Är trädelarna murkna eller skadade kan ni köpa nya träsatser, se vidare information.

Se också montageinstruktioner för träsatser (PDF).

Information om färgsättning genom tiderna hittar du här (PDF A2 genom historien)

Ja, det finns träsatser i obehandlat trä. Tänk på att sittbredden på äldre A2:or är 50cm mot dagens 45cm, så att rätt träsats blir beställd. Kontrollmät gärna. Notera också att bordsskivorna inte har några parasollhål.

Läs mer.

Ryggbrädorna ska vara stående medan sitsbrädorna sitter på tvären och har alla samma längd. Stativet, som följer bygeln mot marken hela vägen runt, ska vara i massivt fjäderstål (ej rör). Det finns Grythyttan-emblem på de flesta möbler men de kan också ha lossnat. Är du osäker, ta gärna en bild och skicka till oss för bedömning. Skicka din bild med kontaktuppgifter till info@grythyttan.net

Det finns några detaljer i hantverket som visar på åldern. De äldsta stativen från 30-talet är nitade i rygg och armstödsjärn. Runt 1940 började man att svetsa stativen och 1954 kom de första stapelbara fåtöljerna. Fram till mitten av 1960 använde man sig av en ”plattoval” profil i stativet för att sedan gå över till den runda profil som vi använder idag. 1963 krympte man måtten på A2 fåtöljen något, bl.a. minskades sittbredden från att tidigare varit 50 cm till dagens 45 cm. Minskningen gjordes först och främst för att reducera vikten på fåtöljen.

För mer information se översikt (PDF).

Den första A2-fåtöljen som presenterades 1930 hade mörkrött stativ. Den röda färgen följde med under större delen av 30–talet. På 40–talet började stativen målas i orange (färg nr. RAL 2010) med trädetaljer i gullaserad och fernissad furu. Den ”klassiska” orangefärgen användes även under större delen av 50-talet, men det förekom också ljusgröna och vita stativ under perioden. På 60-70-talet var stativen vita med blå eller rödlackade fururibbor. Under 70-80-talet förekom även varianter med tryckimpregnerad eller brunlaserad furu. På 90-talet kom den mörkgröna stativfärgen som använts fram till 2019. Från 2007  började stativen varmförzinkas.

Ladda ner faktablad (PDF)

Vi producerar bara ett fast antal möbler varje år eftersom det inte går att automatisera tillverkningen. Är möbeln i det utförande du vill ha slutsåld i din möbelbutik, så kan du göra en förfrågan till våra återförsäljare i angränsande län. Adresser till dem hittar du på sidan Hitta butik. Du kan också göra en fabriksbeställning hos din möbelbutik som då hör av sig till dig med ett ungefärligt leveransdatum.

I antikaffärer och på privata annonsmarknader kostar en välskött A2 cirka 800-1200 kronor. På en loppmarknad kan du om du har tur hitta en för några hundra.

Grythyttan Stålmöbler samarbetar med butiker runt om i landet. För mer information om vilka, se ”Hitta butik”.